Kako hrastove bačve utječu na okus alkohola

Prije nego što su izumljene staklene boce, većina vina se čuvala i prodavala u drvenim bačvama. I premda danas postoje razni spremnici za čuvanje i transport alkohola, hrastove su bačve ostale sastavni dio suvremenog vinarstva. Reći ćemo vam o različitim vrstama bačava koje se koriste i kako one utječu na sazrijevanje alkohola i njegov okus.

Hrast nudi tri glavne prednosti za vino:

1.Pomaže dodati sastojke okusa

2.Omogućuje sporo prodiranje kisika

3.Pruža pogodno okruženje za fermentaciju

Za razliku od piva, vino ne dopušta aromatične dodatke (npr. korijander, narančinu koru itd.). Hrast je tako postao prihvaćeni način utjecaja na okus alkohola. Kada se dodaju alkoholu, okusi hrasta se spajaju s okusima alkohola, stvarajući širok raspon novih potencijalnih okusa.

Utjecaj hrastovog drveta na okus alkohola

Ovisno o lokaciji i vrsti, hrastovo drvo može samo dodati okus vinu:

  • sušeno voće, bademi, smeđi šećer
  • drvenaste note kokosa
  • papar, klinčići
  • dimni tonovi
  • vanilija

Kao i kod čaja, ekstrakcija arome hrasta se smanjuje i mijenja sa svakom upotrebom. Također ćete primijetiti da razdoblja sazrijevanja variraju ovisno o preferencijama vinara kao i o vrsti alkohola. Vinari spajaju nove, nekorištene bačve sa starijima. Sve to kako bi se postigao pravi okus i dodao dašak začina vinu.

Evo nekoliko primjera:

  • Pinot Noir – 10 mjeseci u barrique barrique sortama od starog hrasta
  • Kalifornijski Chardonnay – 13 mjeseci u novim hrastovim barrique bačvama
  • Brunello di Montalcino – 24 mjeseca u velikim rabljenim bačvama od 1000+ litara od francuskog i slavonskog hrasta
  • Gran Reserva Rioja – 24 mjeseca u bačvama od 40% američkog i 60% francuskog hrasta
  • Zinfandel – 17 mjeseci u novim barrique bačvama od 20% francuskog, američkog i mađarskog hrasta

Hrast ima mnogo više nego što se čini na prvi pogled. Otkrijte mnoge okuse hrastovih bačvi iz našeg asortimana.

Share:
blog

Povezani članci

komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Josip

Powered by WpChatPlugins